Polska kuchnia zmieniła się ostatnio o sto osiemdziesiąt stopni. Popularne programy kulinarne, niemalże codziennie pojawiające się w telewizji, przekonują Polaków do zabawy z gotowaniem i zainteresowania się nietypowymi potrawami. Uczą ich nowoczesnego podejścia do kuchni i pokazują, że czasem warto odważyć się na przygotowanie czegoś niecodziennego. Takie są właśnie tarty na słono.
Od niedawna występują one nawet w polskiej kuchni, idealnie sprawdzają c się podczas kolacji, śniadań czy nawet lekkich obiadów. Dobre znajdziemy dziś bez trudu. Występują one w wielu książkach kulinarnych, a także na najróżniejszych stronach internetowych. Wszyscy się nimi chwalą, dlatego są one wszechobecne i dzięki temu za każdym razem początkujący kucharz może posłużyć się innym przepisem.
Najpopularniejsze są oczywiście placki z warzywami. Wypełnione świeżymi szparagami bądź plastrami cukinii stają się zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem – idealnym obiadem dla całej rodziny. Często też wypełnia się je mięsem. Tarta z dodatkiem piersi z kurczaka bądź kawałkami wołowiny zaspokoi apetyt nawet rosłego mężczyzny, który po powrocie z pracy zawsze chce zjeść coś solidnego i wysokokalorycznego.
Przepisy na tarty słone mogą naprawdę zaskakiwać. Czasem placki wypełnia się po prostu klasycznymi warzywami, innym razem uzupełnia grzybami, serem, mięsem czy nawet kawałkami ryb. Można też samemu spróbować stworzyć swoją własną tartę, uzupełniając ją zupełnie dowolnymi dodatkami. W kuchni warto sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. W gotowaniu jest ono wręcz wskazane.